Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Διαχείριση ενέργειας από το smartphone


Πουλήστε ρεύμα στο γείτονα σας ή σε κάποια  περιοχή του νομού σας.
Η  greenagenda  παρουσίασε στις 3 Οκτωβρίου 2012 ένα  καινοτόμο   ευρωπαϊκό  project  με  το οποίο  σε λίγα χρόνια θα διαχειριζόμαστε  την ενέργεια  μέσω του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή  ή του Smartphone.
Σήμερα φιλοξενούμε τον προγραμματιστή-αναλυτή Κώστα Καλογήρου ο όποιος  μας δίνει χρήσιμες  απαντήσεις για την εξέλιξη του προγράμματος.Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφοράς του ΕΚΕΤΑ (Ι.ΜΕΤ, http://www.hit.certh.gr/) συμμετέχει  στο έργο της υλοποίησης των εφαρμογών (σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικού) για τον καταναλωτή-παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας.
ΕΡ. Το πρόγραμμα θα κάνει πιο εύκολη της ζωή μας. Από το σπίτι  μας  θα  διαχειριζόμαστε  την  ενέργεια ή αυτό  θα γίνεται από οργανισμούς?
Μπορεί βεβαίως να επεκταθεί αυτό το σενάριο. Έχουν ήδη υλοποιηθεί στο παρελθόν και εφαρμόζονται τέτοια συστήματα για τους οργανισμούς ώστε να μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν ενέργεια σε διακρατικό επίπεδο.

ΕΡ. Θα  το στέλνουμε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μελλοντικά  ή  θα περιοριζόμαστε  στο δικό μας χώρο?
ΑΠ. Το συγκεκριμένο έργο περιορίζεται στην αγοροπωλησία μεταξύ οικιακών χρηστών που καταναλώνουν ή παράγουν ενέργεια, δηλαδή περιοριζόμαστε στο δικό μας χώρο. Βεβαίως και γίνεται να  στέλνουμε στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης μελλοντικά, οπότε η αγοραπωλησία να μη γίνεται μόνο μεταξύ οικιακών χρηστών αλλά και οικιακού χρήστη με οργανισμούς ή εταιρείες ηλεκτροδότησης.
ΕΡ. Θα ήθελα να μου  πείτε το έργο  αυτό   θα συμβάλει  στη διαχείριση τις  ενέργειας   μέσω  υπολογιστή ή  κινητού  τηλεφώνου?

ΑΠ. Και μέσα από τα δύο. Υπάρχει διαδικτυακή εφαρμογή που υποστηρίζεται από όλα γνωστά τα προγράμματα περιήγησης διαδικτύου (browsers) του υπολογιστή (IE, Google Chrome, Safari, Mozilla) και υπάρχει η εφαρμογή για κινητό Android. Στόχος μας επίσης είναι η εφαρμογή Android που υλοποιούμε να επεκταθεί έως το τέλος του έργου ώστε να υποστηρίζει και υπολογιστές «ταμπλέτες»(Tablet) με λειτουργικό σύστημα Android.
ΕΡ. Ποια  θα είναι  τα  οφέλη από την  πλήρη  εφαρμογή του έργου?
ΑΠ. Τα οφέλη θα είναι πρωτίστως ο  έλεγχος της κατανάλωσης της ενέργειας και η αγοροπωλησία της με κανόνες «αγοράς». Στο συγκεκριμένο ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο, οι κανόνες αυτοί θεσπιστήκαν βασιζόμενοι σε υφιστάμενους όπως στο πεδίο του χρηματιστηρίου και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός ως προς τον εφαρμογή οικονομικών κανόνων βασισμένοι στο χρηματιστήριο. Δεν θεωρώ σωστό να μπορεί ένας χρήστης να πουλάει ενέργεια που δεν την έχει παράγει  εννοώ την  πραγματική «ενέργεια» όπως την πραγματική «οικονομία». Νομίζω ότι αυτό το κομμάτι του ερευνητικού έργου απαιτεί περισσότερη ανάλυση στο μέλλον ώστε να είναι πραγματοποιήσιμο και φυσικά ηθικό προς ως προς  τις αγοροπωλησίες.
Επίσης, οφέλη θα έχει ο παραγωγός-καταναλωτής ενέργειας αφού θα παρακολουθεί και θα διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας, θα μπορεί να προβλέψει
την κατανάλωση αλλά και την παραγωγή βασιζόμενος σε δικά του ιστορικά δεδομένα προηγούμενων χρονικών περιόδων αλλά και λαμβάνοντας υπόψη μελλοντικές καιρικές συνθήκες.

ΕΡ. Περιγράψτε μας  το δικό σας  έργο?
ΑΠ. Εμείς ως Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφοράς του ΕΚΕΤΑ (Ι.ΜΕΤ) συμμετέχουμε στο έργο στην υλοποίηση των εφαρμογών (σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικού) για τον
καταναλωτή-παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εφαρμογές αυτές είναι μία διαδικτυακή και υποστηρίζεται από όλα γνωστά τα προγράμματα περιήγησηςδιαδικτύου (browsers) των υπολογιστών και η άλλη είναι εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android. Επίσης, συμμετέχουμε στην αξιολόγηση των δεδομένων από τις πιλοτικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό Alginet, κοντά στη Βαλένθια. Οι χρήστες που θα συμμετέχουν στις πιλοτικές δοκιμές, θα είναι ήδη καταναλωτές-παραγωγοί ενέργειας και είναι εγγεγραμμένοι στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ETRA (http://www.etra.es/)της Βαλένθιας.
ΕΡ. Σε  ευρωπαϊκό επίπεδο πως θα αναπτυχθεί?

ΑΠ. Με την ανάπτυξη ενός έξυπνου ευρωπαϊκού ενεργειακού πλέγματος (European Energy
Smart Grid). Αυτό είναι το τελικό-ολοκληρωμένο στάδιο. Πριν από αυτό απαιτείται
να οριστούν και να διασφαλιστούν οι κανόνες και η ακέραιη αλληλεπίδραση στη
μεταφορά-συναλλαγή ενέργειας σε επίπεδο γειτονιάς, πόλης και νομαρχίας-εδώ οι
δήμοι και οι νομαρχίες μπορούν να το εκμεταλλευτούν οικονομικά αυτό-, σε εθνικό
επίπεδο κάθε κράτους και μετά σε περιφερειακό επίπεδο π.χ. νότια Ευρώπη,
Βαλκάνια. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελεί μια ανεξάρτητη περιφέρεια από
μόνη  της, ένα αυτόνομο έξυπνο ενεργειακό πλέγμα. Η σύνδεση πολλών
επιμέρους περιφερειακών πλεγμάτων θα οδηγήσουν στο ολοκληρωμένο έξυπνο
ευρωπαϊκό ενεργειακό πλέγμα.


πηγή:www.greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου