Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Σαντορίνη: Το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο

Το νέο στέγαστρο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, θα κάνει ένα ακόμα "θαύμα". Θα λειτουργεί και ως ομβροσυλλέκτης.
Πως θα γίνεται αυτό; Θα μαζεύει τα νερά της βροχής και αυτά θα διοχετεύονται σε ειδικές δεξαμενές από την επιφάνεια του στεγάστρου που θα λειτουργεί και ως ομβροσυλλέκτης εξασφαλίζοντας χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.

Στο άνυδρο νησί της Σαντορίνης οι μεγάλες ποσότητες νερού που χρειάζονται για την λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και των εργαστηρίων του σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να καλυφθούν από τα όμβρια ύδατα που διοχετεύονται σε ειδικές δεξαμενές από την επιφάνεια του στεγάστρου που λειτουργεί και ως ομβροσυλλέκτης εξασφαλίζοντας χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, ανέφερε ο διευθυντής της Ανασκαφής Ακρωτηρίου καθηγητής κ. Ντούμας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου έχει ως βασική ιδέα και στόχο να αναβιώσει και πάλι το κλίμα της Σαντορίνης στον προϊστορικό οικισμό που ήταν θαμμένος για 3500 χρόνια.

Δώδεκα στρέμματα θηραϊκής γης καλύπτουν, προστατεύουν και φέρνουν ξανά τον ήλιο και τον αέρα στα σπίτια του οικισμού διατηρώντας παράλληλα το εξωτερικό τοπίο ως εδαφική συνέχεια.
Τα ειδικά διαμορφωμένα ανοίγματα βορρά και νότου της οροφής εξασφαλίζουν τη διαμπερή κίνηση του αέρα τις νυχτερινές ώρες για το φυσικό δροσισμό και επιτρέπουν την είσοδο του ήλιου για το φυσικό φωτισμό. Έτσι το στέγαστρο εξασφαλίζει μηδενική ενεργειακή κατανάλωση που το καθιστά μοναδικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας, σε τόσο μεγάλη έκταση, παγκοσμίως.
Η κίνηση των επισκεπτών γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές που διακλαδίζονται και ακολουθούν κατά κανόνα τους άξονες των αρχαίων δρόμων.
Στις διαδρομές ενσωματώνονται οι στάσεις ξενάγησης και οι θεματικές εκθέσεις,για να αναδείξει τους τρόπους ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής. Επίσης, έχει προβλεφθεί και ειδική διαδρομή για Α.Μ.Ε.Α.
Η συνολική έκταση που αναμορφώθηκε είναι 100 στρέμματα περίπου και περιλαμβάνει νέα φυλάκια εισόδου και εποπτείας, ιατρείο, χώρο ξεναγών, κυλικείο, W.C. επισκεπτών, δεξαμενές πυρόσβεσης, βιολογικό καθαρισμό, ειδικές αποθήκες φύλαξης και συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων, χώρο ειδικών παρουσιάσεων και μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης που συλλέγει το νερό της βροχής από την οροφή του στεγάστρου εξασφαλίζοντας απόλυτη αυτοτέλεια.

πηγή:www.buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου