Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Βιοκλιματική κατοικία 120 τ.μ., με μικρό κόστος κατασκευής


House in Bioclimatic Experimental Urbanization by José Luis Rodríguez Gil p01
Με τον όρο “βιοκλιματικός σχεδιασμός” εννοείται ο σχεδιασμός ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων ή βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά τον σχεδιασμό κτιρίων με βάση το τοπικό κλίμα και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επιταγές της οικολογίας και της βιωσιμότητας.
Αξιοποιώντας το μικροκλίμα της περιοχής, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια, άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης.
Ο αρχιτέκτονας José Luis Rodríguez Gil, σχεδίασε μία βιοκλιματική κατοικία με στόχο την ενσωμάτωση της, στην απότομη τοπογραφία του νησιού Granadilla, που χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς αναβαθμίδες. Η κατοικία έχει ενσωματωθεί στο τοπίο του νησιού και εκμεταλλεύεται τα καιρικά φαινόμενα και την ηλιοφάνεια των Καναρίων νησιών, με αποτέλεσμα την σχεδόν μηδενική εκπομπή CO2.

Ένας πέτρινος τοίχος από βασάλτη που στηρίζει όλη την κατασκευή και έχει νότιο προσανατολισμό, είναι το κεντρικό σχεδιαστικό σημείο. Η κατασκευή είναι ελαφριά και ολοκληρώθηκε από επάλληλες στρώσεις από γαλβανισμένο χάλυβα και περιβλήματα από γυαλί. Φωτοβολταϊκά σώματα που είναι ενσωματωμένα στην οροφή, παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια σε θέρμανση, ζεστό νερό και ηλεκτρισμό.
Τα τέσσερα υπνοδωμάτια και τα δύο μπάνια, τοποθετήθηκαν εν σειρά για να μη χαθούν άσκοπα τετραγωνικά μέτρα και με τον τοίχο από βασάλτη να διαχωρίζει την περιοχή διημέρευσης και ύπνου.
Τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή, ικανοποιούν τις αρχές της βιοκλιματικής κατασκευής, αποδίδοντας παράλληλα μία κατοικία ζεστή και γεμάτη θαλπωρή.
Στα 120 τ.μ. ο José Luis Rodríguez Gil, σχεδίασε μία οικολογική και άνετη κατοικία με σεβασμό στο περιβάλλον και συνολικό κόστος που δεν υπερβαίνει τις 108.000€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου