Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Το πρώτο «Πράσινο Νηπιαγωγείο» στην Ελλάδα

prasino-nipiagogio-tripoli-p07Η άμεση επαφή των παιδιών με τη φύση, βοηθάει την πνευματική τους ανάπτυξη, μέσω των ερεθισμάτων που η ίδια η φύση δίνει. Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση, αναφέρει η Nατάσσα Καραμολέγκου, Msc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, έχουν υψηλότερους δείκτες συγκέντρωσης προσοχής και αυτοπειθαρχίας. Έρχονται σε επαφή με τις αισθήσεις τους και αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιβάλλον τους.

Η αλλαγή των εποχών, τα ζώα και τα φυτά, το χώμα, το νερό και ο καθαρός αέρας είναι ερεθίσματα που συμβάλλουν όχι μόνο στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην ψυχολογική και συναισθηματική τους υγεία. Κατανοούν ότι η ζωή τους εξαρτάται από τη φύση, όπως και το ότι η κατάσταση της φύσης εξαρτάται από εκείνα. Αντιλαμβάνονται την έννοια του σεβασμού και μαθαίνουν να συμβιώνουν και να εξερευνούν. Έρχονται σε επαφή με τα φυτά και τα ζώα, κατανοούν την έννοια της γέννησης και του θανάτου. Βλέπουν τα λουλούδια να ανθίζουν και να μαραίνονται, ακούνε τα πουλιά, εκτιμούν τα δέντρα που χαρίζουν καρπούς, αναπτύσσουν οικολογική συνείδηση.


Με όλα αυτά σαν μπούσουλα και με το δεδομένο της οικονομικής ασφυξίας του κεντρικού φορέα, ο δήμαρχος της Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, αποφάσισε να αξιοποιήσει προς όφελος των μικρών παιδιών, ένα παλιό πέτρινο σχολείο, που είχε κτιστεί στο χωριό Μερκοβούνι, με χρήματα των ομογενών και είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 1988.

prasino-nipiagogio-tripoli-p03Το κτίριο ανακαινίστηκε χωρίς να απαιτηθούν ιδιαίτερα υψηλά κονδύλια, με στόχο να γίνει ένα «Πράσινο» νηπιαγωγείο. Ο χαρακτηρισμός «Πράσινο νηπιαγωγείο» έχει να κάνει με την οικολογικό χαρακτήρα του σχολείου, αφού στον μεγάλο προαύλιο χώρο του, εκτάσεως 2 στρεμμάτων, εκτός από την ύπαρξη κήπων, θα λειτουργεί κήπος και ένα μικρό θερμοκήπιο, όπου τα παιδιά θα καλλιεργούν τα δικά τους φυτά, ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θα φιλοξενεί φασιανούς και περιστέρια, που θα περιποιούνται τα παιδιά, προκειμένου να εξοικειωθούν με τα ζώα, ένα μικρό θέατρο και μια μεγάλη ξύλινη παιδική χαρά. Έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον προαύλιο χώρο ώστε τα μικρά παιδιά να είναι σε συνεχή επαφή με την φύση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου έχει προσαρμοστεί στον πράσινο-οικολογικό προσανατολισμό του, έτσι ώστε τα νήπια, αλλά και τα προνήπια να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή φροντίδα τόσο των ζώων όσο και των φυτών.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Καλτεζιώτης, που πρωτοστάτησε για την λειτουργία του πράσινου νηπιαγωγείου τόνισε ότι: «Τα ερεθίσματα είναι η ίδια η φύση, η χλωρίδα και η πανίδα της ελληνικής γης με τις μεγάλες ομορφιές της είναι τα 500 φυτά που έχουμε φυτέψει εδώ στον προαύλιο χώρο και σε που ένα χρόνο prasino-nipiagogio-tripoli-p11όταν θα έχουν αναπτυχθεί θα έχουν δημιουργήσει μια πανδαισία χρωμάτων. Είναι τα δέντρα που έχουμε φυτέψει και όταν μεγαλώσουν τα παιδιά θα ανεβαίνουν και θα σκαρφαλώνουν στους κορμούς τους. Είναι το θερμοκήπιο όπου τα νήπια βλέπουν πως μέσα από ένα σπόρο γεννιέται η ζωή, είναι τα ζώα που τα παιδιά κάθε μέρα τα ταΐζουν, τους μιλούν τα χαιρετάνε όταν φεύγουν από το σχολείο και στο τέλος παίρνουν τα αυγά για να τα φάνε στο σπίτι.
Το μεγάλο ενδιαφέρον για την εγγραφή παιδιών στο ''πράσινο'' νηπιαγωγείο, έχει δώσει ερέθισμα στο δήμο να επαναλειτουργήσει και άλλα παλιά πέτρινα δημοτικά σχολεία που έχουν κλείσει, σε κοινότητες που βρίσκονται στις παρυφές της Τρίπολης αξιοποιώντας τα κατάλληλα, αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

Απλή στη σύλληψη της η ιδέα αλλά ταυτόχρονα τόσο επίκαιρη. Το πράσινο νηπιαγωγείο ή καλύτερα η ιδέα του πράσινου νηπιαγωγείου, μπορεί και πρέπει να μεταδοθεί σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε παλιά σχολεία να αναβαθμιστούν και να γίνουν και αυτά πράσινα νηπιαγωγεία.

Πρωτοβουλίες και ιδέες σε ένα κράτος που παρακμάζει, είναι πηγές χαράς και ελπίδας. Ιδέες και ενέργειες φωτισμένων και πρωτοπόρων ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδεικνύουν στην πράξη, ότι δεν τους πτοούν οι δυσκολίες και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα ενός παθογενούς συστήματος, μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. 

Το οφείλουμε στα μικρά παιδιά!


πηγή:www.designhome.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου