Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ανάδειξη παλιών ορειβατικών μονοπατιών στη Λίμνη Πλαστήρα




Εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, η δημοπράτηση του έργου με τίτλο «Βελτίωση-Σήμανση Δικτύου Ορειβατικών Μονοπατιών δήμου Λίμνης Πλαστήρα» προϋπολογισμού 173.294,24 € (με ΦΠΑ), το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη του περιπατητικού και πεζοπορικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λίμνης Πλαστήρα , μέσω της διαμόρφωση δικτύου πεζοπορικών διαδρομών.
Το έργο αφορά στην Βελτίωση-Σήμανση δικτύου ορειβατικών μονοπατιών Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Με την υλοποίησή του, επιτυγχάνεται ο εντοπισμός και η ανάδειξη των παλιών μονοπατιών επικοινωνίας με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μέσω της πεζοπορίας.
Στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη και πεζοπόρο να γνωρίσει τα χωριά και τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής (ιστορικά, φυσικά κ.λ.π.) και να έχει με αυτό τον τρόπο μια διαφορετική προσέγγιση της Λίμνης Ν. Πλαστήρα με την πλούσια ιστορία και τις ποικίλες φυσικές ομορφιές.

Αναδεικνύεται επίσης η ενότητα της περιοχής και ο παλιός τρόπος συγκοινωνίας μεταξύ των χωριών. Ο επισκέπτης έχει μία πιο άμεση και βαθύτερη επαφή με τους κατοίκους, τη φύση και την ιστορία της περιοχής.
Όλες οι διαδρομές ακολουθούν υφιστάμενα, παλιά μονοπάτια μέσου πλάτους 1,0μ.-1,5μ., αλλά λόγω εγκατάλειψης παρουσιάζουν δυσκολίες στην πρόσβαση.

Θα γίνουν απλές εργασίες αποκατάστασης της βατότητας όπως :
  • κλαδεύσεις, κοπή πεσμένων κορμών που εμποδίζουν την πορεία ,καθαρισμοί χόρτων και φερτών υλικών.
  • Σε κάποια δύσβατα σημεία όπου τα μονοπάτια έχουν καταστραφεί από τη ροή των όμβριων υδάτων ή από τις εκσκαφές για τη δημιουργία δασικών δρόμων θα κατασκευασθούν λιθόστρωτα καλντερίμια (χωρίς τη χρήση σκυροδέματος) και σκαλοπάτια από κορμούς δένδρων ή φυσικές πέτρες (ξηρολιθιά) και αντιστήριξη του μονοπατιού με φυσικούς κορμούς δένδρων (κορμοδέματα),
  • Σε θέσεις θέας ή σε σημεία που υπάρχουν υπαίθριες βρύσες θα γίνουν κατασκευές δασικής αναψυχής, τραπεζοπάγκοι, ξύλινα παγκάκια. Επίσης στην αρχή των μονοπατιών εντός του οικισμού θα τοποθετηθεί ξύλινη πινακίδα με χάρτη της διαδρομής και θα διαμορφωθεί λιθόστρωτο και ξύλινη περίφραξη ύψους 1,0μ. για τον εντοπισμό του μονοπατιού. Πινακίδες κατεύθυνσης, επίσης θα τοποθετηθούν και σε διάφορα σημεία των οικισμών για να οδηγούν τον επισκέπτη στο μονοπάτι.
  • Τέλος θα γίνει σήμανση των μονοπατιών με μικρές πινακίδες αλουμινίου διαστάσεων 15×15εκ, που θα τοποθετηθούν σε δένδρα ή σε πασσάλους, σε όλο το μήκος της διαδρομής και σε σημεία διασταυρώσεων με άλλα μονοπάτια ή δασόδρομους.
Όλες οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, αλλά μόνο με εργαλεία χειρός ελαχιστοποιώντας έτσι τις όποιες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον. Τα λίγα προϊόντα εκσκαφών που θα προκύψουν από τις εργασίες κατασκευής των λιθόστρωτων ή των σκαλοπατιών θα διαστρώνονται πάλι, κατά μήκος των μονοπατιών.
Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης : « Η περιοχή αυτή αποτελεί πλέον έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας. Κεντρικός στόχος των δράσεων που υλοποιούμε είναι να δώσουμε στον επισκέπτη, περισσότερες επιλογές για να αξιοποιήσει δημιουργικά τον χρόνο του γνωρίζοντας την περιοχή και απολαμβάνοντας τις ομορφιές της. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στο να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου».
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής δήλωσε ικανοποιημένος απ’ την εξέλιξη του αιτήματος του δήμου σημειώνοντας ότι: «Με το έργο αυτό έχουμε σαν στόχο να ξαναζωντανέψουν τα ορεινά μονοπάτια, κάτι που θα προσελκύσει φίλους της πεζοπορίας και θα αναβαθμίσει το γενικότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής».
Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από το δήμο Λίμνης Πλαστήρα, που είναι ο Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του.

Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Δεκέμβριο 2011 και μετά τις συμπληρωματικές εγκρίσεις που έλαβε, είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Συγχρηματοδοτείται δε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
πηγή:www.localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου