Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Απ’ τη Θεσσαλονίκη το βραβευμένο βιοκλιματικό σχολείο του μέλλοντος


Απ’ τη Θεσσαλονίκη το βραβευμένο βιοκλιματικό σχολείο του μέλλοντος


Το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε 134 συμμετοχές, απέσπασε η αρχιτεκτονική πρόταση με επικεφαλής τις αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη Θεοδώρα Κυριαφίνη και Φωτεινή Λυμπεριάδου, στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο.

Το διαγωνισμό διοργάνωσαν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή,«αυτό είναι ένα ευχάριστο σχολικό συγκρότημα, το οποίο τα μικρά παιδιά και οι μαθητές θα απολαύσουν πραγματικά. Φέρνει τη φύση μέσα στην καρδιά του σχεδιασμού του και ταυτόχρονα το περιβάλλον του προσφέρει διαφορετικά ερεθίσματα και εμπνέει. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα απολαύσουν ιδιαίτερα τους ξεχωριστούς χώρους ανάπαυσης, τα πέτρινα μιτάτα. Επιπλέον, οι αυλές και η διάταξη του σχολείου θα κάνουν το κτίριο εύκολο στη χρήση».
Τα υπόλοιπα βραβεία
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε για την πρόταση του αρχιτέκτονα Πλάτωνα Ησαΐα και το τρίτο για την πρόταση του έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Ράιερσον του Τορόντο, Ταϊμούρ Μπάλμπαα. Η επιλογή έγινε από εννιαμελή διεθνή επιτροπή και η ομάδα που απέσπασε το πρώτο βραβείο θα υπογράψει σύμβαση με τον ΟΣΚ για την υλοποίηση της μελέτης.


Τι προβλέπει η μελέτη
Αυλές, στοές και μιτάτα όπου θα ξεκουράζονται τα παιδιά το μεσημέρι, υλικά όπως ο πηλός, βιοκλιματική αρχιτεκτονική, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες που θα καθιστούν σχεδόν αυτόνομο ενεργειακά το σχολικό συγκρότημα, σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων και επεξεργασίας υγρών λυμάτων με καλαμιές και υδρόφιλα δένδρα προβλέπονται στη μελέτη. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο πηλός είναι το ιδανικό υλικό για θερμοχωρητικότητα, ενώ δόθηκε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της ανακυκλωσιμότητας των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και στην αποφυγή εκείνων με τοξικούς ρύπους.
«Στόχος μας ήταν, μέσα από τη λύση αυτή, να δώσουμε χαρά στους νεαρούς μαθητές και να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην αλλαγή της εκπαίδευσης στην Ελλάδα», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας, Θεοδώρα Κυριαφίνη. Για το project, με τις κυρίες Θ. Κυριαφίνη και Φ. Λυμπεριάδου συνεργάστηκαν οι αρχιτέκτονες Ευγενία – Χριστίνα Μαλέζη, Ηλέκτρα Θεοδώρου – Κεφαλλονίτη και Αλεξάνδρα Ιωσηφίδου. Επίσης, οι: Πασχάλης Γαλάνης στο 3D Visualization, Νικόλαος Πρωτόγερος ώς σύμβουλος περιβαλλοντικών θεμάτων, Ξενοφών Ζήσης ώς σύμβουλος ΑΠΕ και οι σύμβουλοι Μαρία Τσίτση, Θεοχάρης Ζάγκας και Θεοδώρα Ζάγκα.

1st Prize Winner - 1
1st Prize Winner - 2
1st Prize Winner - 3
1st Prize Winner - 4
1st Prize Winner - 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου