Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Κατανοώντας τις επιπτώσεις της Οδηγίας Ενεργειακής Απόδοτικότητας

Η ενεργειακή απόδοση είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα. Η μείωση της ενεργειακής ζήτησης και οι προσιτές τιμές της ενέργειας, είναι ζωτικής σημασίας ώστε να φέρουν μείωση των ενεργειακών λογαριασμών, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της ΕΕ και την οικονομία στο σύνολό της. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησή από ορυκτά καύσιμα, αλλά και στην αποφυγή δαπανηρών επενδύσεων σε νέες ενεργειακές υποδομές.
Αν γίνει σοβαρή και συνεπής διαχείριση, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης μπορούν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών και των εγκαταστάσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Πάνω από όλα, είναι μια άκρως αποδοτική λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, παρά τα οφέλη που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει η ενεργειακή διαχείριση και απόδοση, είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για 20% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μέχρι το 2020 σε σύγκριση με την αρχικά υφιστάμενη κατανάλωση, για την επίτευξή του όμως εξακολουθεί να υφίσταται ένα σημαντικό χάσμα.
Η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση (ΟΕΑ) κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012, πρέπει να το αλλάξει αυτό. Η ΟΕΑ είναι μια συμβιβαστική συμφωνία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε 15% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020. Η διαφορά σε σχέση με τον στόχο του 20% θα καλυφθεί εν μέρει από την πρόσθετη κατανάλωση καυσίμου σύμφωνα με τους κανονισμούς της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα σε ένα άλλο 2% εξοικονόμησης. Τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών για την εφαρμογή της ΟΕΑ στις εθνικές νομοθεσίες τους. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την πρόοδο και να εκτιμήσει κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 20% εξοικονόμησης. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η οδηγία θα αναθεωρηθεί το 2016.
Η ΟΕΑ θα επηρεάσει το σύνολο της αλυσίδας ενέργειας: η ενέργεια μετατροπής, μεταφοράς και διανομής, καθώς και την τελική χρήση. Η πλήρης εφαρμογή όλων των μέτρων θα αφορούν, ως εκ τούτου, ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων.

Επιπτώσεις στις εθνικές κυβερνήσεις

Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν ένα εθνικό μη-δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση έως το 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο σε ετήσια βάση και να υποβάλλουν ένα λεπτομερές Σχέδιο Δράσης Εθνικής Ενεργειακής Απόδοσης κάθε τρία χρόνια. Εκτός αυτού, οι κεντρικές κυβερνήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτικές υψηλών επιδόσεων ενεργειακής απόδοσης για την αγορά τους.

Επιπτώσεις στο κτιριακό απόθεμα

Τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν έναν πλάνο δράσης ώστε να καταστήσουν ολόκληρο το κτιριακό απόθεμα τους πιο ενεργειακά αποδοτικό έως το 2050, και να περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα για την οικονομικά αποδοτικά κίνητρα για εκ βάθρων ανακαινίσεις. Επιπλέον, το 3% της της κτιριακής επιφάνειας που καταλαμβάνουν κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης πρέπει να ανακαινίζονται ετησίως.

Επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας

Τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα υποχρεωτικής ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με το οποίο οι διανομείς ενέργειας ή λιανοπωλητές θα εξοικονομούν κατά μέσο όρο 1,5% ετησίως επί των πωλήσεων ενέργειας. Η ευελιξία ρήτρες μπορεί να εφαρμοστεί ώστε να μειωθεί αυτό το κόστος μέχρι και 25%. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιλέξουν να εφαρμόσουν εναλλακτικά μέτρα πολιτικής με ισοδύναμα αποτέλεσμα, αν και τότε, οι ρήτρες ευελιξίας δεν θα ισχύουν.

Επιπτώσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Μια ποικιλία των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δίκτυα περιλαμβάνονται στην οδηγία. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αξιολογούνται, και ότι προσδιορίζονται τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Πρέπει, επίσης, να άρουν τα αντικίνητρα ώστε να επιτευχθεί μια πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας από τα τιμολόγια των δικτύων.

Επιπτώσεις στη βιομηχανία

Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και στη χρήση της θερμότητας από απόβλητα θα πρέπει να αξιολογείται για μεγάλες (> 20 MWth) εγκαταστάσεις. Αυτές οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν παραγωγή θερμο-ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, είτε νεόδμητες ή ανακαινισμένες. Μια συνολική αξιολόγηση των δυνατοτήτων για συμπαραγωγή θέρμανσης και διανομή στην περιφέρεια πρέπει να διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο, με βάση μια ανάλυση κόστους-ωφέλειας. Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικά αποδοτικές δυνατότητες αξιοποιούνται. Ενεργειακοί έλεγχοι θα είναι υποχρεωτικοί για τις μεγάλες βιομηχανίες, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ελέγχους και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

πηγή:buildinggreen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου