Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο εναλλακτικός τρόπος εξοικονόμησης

 
Σε ισχύ βρίσκεται το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του ΥΠΕΚΑ, με την ονομασία «Χτίζοντας το Μέλλον», το οποίο διεξάγεται μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Στο θέμα που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε όλες τις πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εν λόγω πρωτοβουλία, καθώς και μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ, κ. Ματθαίο Σανταμούρη.

Tα κτίρια στην Ελλάδα καταναλώνουν περίπου το 40% της τελικής ενέργειας, επιβαρύνοντας κατά μεγάλο ποσοστό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, για τις κλιματικές μας συνθήκες, τα κτίρια μας αποτελούν, ίσως, τα πιο ενεργοβόρα της Ευρώπης. Έτσι, αν δεν προβούμε στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τότε μέχρι το 2020 θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 19%, σε σχέση με το 2010, που σημαίνει ότι θα έχουμε πληρώσει 21 δισ. ευρώ για επιμέρους κτιριακές επεμβάσεις και 70 δισ. ευρώ για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Το «Χτίζοντας το Μέλλον» είναι το πρόγραμμα που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα, συμπληρώνοντας το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που απαιτεί οικονομικούς πόρους.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της επόμενης 10ετίας, οι οποίοι συνοψίζονται στα εξής:
• Να μειώσουμε σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών και των εμπορικών κτηρίων
• Να μειώσουμε, ταυτόχρονα, το ενεργειακό τους κόστος
• Να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να μειωθεί το κόστος διαβίωσης
• Να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα
• Να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας
• Να δημιουργήσουμε μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας

Τα βήματα συμμετοχής στο πρόγραμμα

Βήμα 1

Ο ενδιαφερόμενος, για να πραγματοποιήσει κάποια από τις επιλέξιμες ενεργειακές παρεμβάσεις, μπορεί να αναζητήσει εξειδικευμένες πληροφορίες και να επιλύσει τις όποιες απορίες του, καταφεύγοντας στον δικτυακό τόπο www.ktizontastomellon.gr/. Εκεί θα βρει λίστες με όλα τα πιστοποιημένα προϊόντα ανά κατηγορία, πληροφορίες για τους διαθέσιμους εγκαταστάτες και τα προϊόντα που προσφέρουν, τεχνικές λεπτομέρειες για το πως πρέπει να γίνει η εγκατάσταση, εκτιμήσεις για την ενέργεια που θα εξοικονομήσει, τιμές και υπολογισμό του κόστους κάθε παρέμβασης, παραδείγματα (πρακτικές), συμβουλές και τεχνικές λεπτομέρειες. Και εάν αυτά δεν αρκούν, υπάρχει η γραμμή εξυπηρέτησης στο τηλέφωνο 2106603238.


 
Βήμα 2
Για να υλοποιήσει την παρέμβαση στην κατοικία ή το επαγγελματικό του κτίριο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί σε κατασκευαστή, έμπορο, εγκαταστάτη που έχει τη σήμανση «Χτίζοντας το Μέλλον». Υπενθυμίζεται ότι, πληροφορίες για τους προμηθευτές και τα προϊόντα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρέχονται στην ενότητα Προϊόντα & Προμηθευτές και στο τηλ. 2106603238. Δεν χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση ή να πάρει καμία έγκριση. Απλά, θα επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί, θα υπολογίσει μαζί με τον εγκαταστάτη το κόστος, με βάση τις μειωμένες τιμές που έχουν συμφωνηθεί και θα ενημερωθεί εγγράφως για τα συμφωνημένα βέλτιστα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η εγκατάστασή του. Μετέπειτα, θα υπογράψει το συμβόλαιο και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο εγκαταστάτης.

Βήμα 3

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα πρέπει να ζητήσει να πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), και χωρίς κανένα κόστος, ο έλεγχος της ποιότητας και της καλής λειτουργίας του έργου, που έγινε στο σπίτι ή το εμπορικό του κτίριο. Εξειδικευμένος μηχανικός θα τον επισκεφθεί, για να διαπιστώσει ότι τοποθετήθηκαν τα συμφωνημένα προϊόντα, ότι δεν υπάρχουν αστοχίες και ότι ακολουθήθηκαν όλες οι τεχνικές διαδικασίες που του εξασφαλίζουν την βέλτιστη απόδοση της επέμβασής του.


πηγή:www.4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου