Κυριακή 21 Απριλίου 2013

«Φτιάχνουμε την οικονομία, φτιάχνοντας τα σπίτια μας».

Εσύ τα γνωρίζεις καλύτερα από όλους: αυξήσεις στους λογαριασμούς και υπέρογκα ποσά για θέρμανση, αιθαλομίχλη και επιβάρυνση της υγείας, καταστροφή δασών για καυσόξυλα, ενεργειακή φτώχεια. Και το αποτέλεσμα είναι να κρυώνεις αυτό το χειμώνα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, όπως και εκατομμύρια άλλοι συμπολίτες σου. Μέχρι σήμερα η πολιτική συζήτηση εστιάζει μόνο στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και περιορίζεται μεταξύ πενιχρών επιδομάτων θέρμανσης και μείωσης της φορολογίας. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα περιορισμένα, αλλά κυρίως προσωρινά. Ωστόσο είναι επείγουσα η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα της ενεργειακής σπατάλης: στα κτίρια-σουρωτήρια που «καίνε» άσκοπα τα χρήματα μας. Να σταματήσουμε δηλαδή να πληρώνουμε όλο και περισσότερο κάθε χρόνο και να εξακολουθούμε να κρυώνουμε! Εμείς σου μιλάμε για το πώς δεν θα ξανακρυώσουμε ποτέ. Οικονομικά. Γιατί λύσεις υπάρχουν και είναι συμφέρουσες για όλους. Πάρε θέση και ζήτα από την κυβέρνηση να επενδύσει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Από τα σπίτια μας μπορεί να ξεκινήσει η “επανεκκίνηση της οικονομίας” και ο “πόλεμος κατά της ανεργίας’.

Ένα ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση σε σύγκριση με ένα σπίτι στη Φινλανδία. Επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για τις σωστές προδιαγραφές στα κτίρια, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να κατασκευάζουν ενεργειακά ακατάλληλα σπίτια. Είναι σπίτια σαν και αυτό που μένεις, χωρίς (ή με ελάχιστη) μόνωση που, κάθε χρόνο, απαιτούν τεράστιο κόστος για να ζεσταθούν. Σαν το σπίτι που ίσως αγόρασες ή νοικιάζεις και παγώνεις σ” αυτό, ενώ πληρώνεις συνεχώς αυξημένους λογαριασμούς!
Η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έδωσαν τη χαριστική βολή. Όσοι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο συχνά βολεύονται με τα (ακατάλληλα για θέρμανση) τζάκια. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι: παγώνουμε και επειδή δεν μπορούμε πλέον να πληρώνουμε αρκετά, αναπνέουμε την επικίνδυνη αιθαλομίχλη, ενώ τα δάση μας αποψιλώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Αντί να διαιωνίζουμε το πρόβλημα, μιλώντας για τον ΕΦΚ και τα επιδόματα θέρμανσης, θα το λύναμε οριστικά αν το κράτος έφτιαχνε την οικονομία, βοηθώντας εμάς να φτιάξουμε τα σπίτια μας! Αποκτώντας σωστά σπίτια (πχ βάζοντας μόνωση, κουφώματα, οικονομικά συστήματα πράσινης θερμότητας, κα) σταματάμε να υποφέρουμε από το κρύο το χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι και να πληρώνουμε υπέρογκες δαπάνες. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα, ενισχύουμε το εισόδημά μας και βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσής μας. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την επικράτεια, μειώνονται οι δαπάνες των κτιρίων του δημόσιου τομέα και περιορίζουν την εξαγωγή συναλλάγματος για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ 

Πηγή : Greenpeace 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου