Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ανεμογεννήτρια χωρίς λεπίδες!

 

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, αναρτήθηκε ένα μοντέλο, σε μικρότερη κλίμακα, μιας ανεμογεννήτριας η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς τη χρήση λεπίδων.
 
Την εν λόγω ανεμογεννήτρια, ονόματι EWICON (Electrostatic WIndenergy CONvertor), σχεδίασε η Mecanoo Architects, βρίσκεται στην είσοδο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Deft και είναι προϊόν συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Wageningen UR, καθώς και εμπορικές εταιρείες, στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος οικονομίας – οικολογίας.

Η καινοτόμα ανεμογεννήτρια μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική χωρίς τη χρήση κινούμενων μηχανικών μερών, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση φθοράς, κόστους συντήρησης, καθώς και μηδενικής ηχορύπανσης και σκίασης. 

Η EWICON έχει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί σε στεριά και θάλασσα, καθώς και στην οροφή ψηλών κτιρίων. Έχει ένα αφαιρετικό παρουσιαστικό, με ένα μεταλλικό πλαίσιο σε μορφή τετραγωνισμένου Ο, υποστηρίζοντας ένα σκελετό οριζόντιων μεταλλικών σωληνώσεων. Στον σκελετό αυτό, σχηματίζονται φορτισμένα σταγονίδια, τα οποία παίρνει ο άνεμος. Η κίνηση των σταγονιδίων δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί στο δίκτυο. 

Η EWICON έχει ήδη χρησιμοποιηθεί το 2009, στην οροφή του κτιρίου Stadstimmerhuis 010, στο Ρότερνταμ, όπου δυο γεννήτριες EWICON πήραν τη θέση των δυο μηδενικών στην επιγραφή 010. Περαιτέρω ανάπτυξη αναμένεται όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για επιστημονική έρευνα.

πηγή: www.4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου