Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Αλλάζει η εικόνα των έξυπνων κτηρίων


18-1--2-thumb-medium 

Ασχέτως με το αν ο χώρος της δουλειάς μας είναι ένα υπερσύγχρονο «έξυπνο κτήριο» ή κάποιο γερασμένο παλιό οικοδόμημα που με παρεμβατικά λίφτινγκ αγωνίζεται να κρύψει τις πολλές του ατέλειες, η τεχνολογία αλλάζει και πάλι τα δεδομένα, βελτιώνοντας όχι μόνο την εικόνα αλλά και τη λειτουργικότητα του παραδοσιακού γραφείου.

Σε πρόσφατη σύνοδο στο Λονδίνο, του Βρετανικού Συμβουλίου Γραφείων, οι μετέχοντες έστρεψαν αποφασιστικά το βλέμμα στην επόμενη γενιά έξυπνων κτηρίων, επιμένοντας ότι πλέον δεν τίθεται θέμα «αυτοματισμού αφού ένα ιγκλού μπορεί να θεωρηθεί άνετα ως έξυπνο κτήριο». Η νέα προσέγγιση προσδιορίζει «κτήρια που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων, με υψηλό βαθμό εξατομίκευσης ώστε να μπορεί κανείς να έχει τον έλεγχο του περιβάλλοντός του και να το προσαρμόζει στις ανάγκες του».
Μέχρι να μπουν πραγματικά στη ζωή μας τα «έξυπνα κτήρια», λόγω κυρίως της κινηματογραφικής παιδείας μας, εικονογραφούσαμε στο μυαλό μας την απόδοση του όρου με κτήρια που θα μπορούσαν να ανάβουν αυτόματα τα φώτα τους και να μιλούν σε όποιον περπατούσε στους διαδρόμους τους. Υστερα, η εμπειρία μας μας ώθησε να συνειδητοποιήσουμε για τα καλά ότι έξυπνο ονομάζεται ένα κτήριο που μπορεί να διαχειρίζεται τους πόρους του, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον έλεγχο και διαμορφώνοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους ενοίκους του.

Ενέργεια – ασφάλεια
Στα έξυπνα κτήρια οδηγούμαστε συνήθως από τις ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας και μεγιστοποίησης της ασφάλειας καθώς και από τη διάθεση των κατοίκων ενός κτηρίου ν’ απολαύσουν τις ευκολίες και πρόσθετες δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η τεχνολογία.
Τώρα το ντιζάιν τολμά πολύ περισσότερο να ανακατευτεί με επαναστατικές αλλαγές στην τεχνολογία των σύγχρονων κτηρίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα οι χώροι εργασίας θα είναι πολύ διαφορετικοί. Ψηφιακοί διαδραστικοί τοίχοι και εξωτερικές επενδύσεις που θα μπορούν να αξιοποιούν το φως για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Το κλειδί σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται στις λεγόμενες νανο-επικαλύψεις που μπορούν να μετατρέψουν έναν ψυχρό χώρο σε ένα περιβάλλον με… ψυχή. Αυτό σημαίνει ότι με την είσοδο στο χώρο εργασίας, ο χώρος αυτός θα είναι ήδη προετοιμασμένος για την άφιξη, έχοντας ρυθμίσει θερμοκρασία, φωτισμό και θα έχει προσαρμοστεί για να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του ενοίκου του.
Η χρήση υλικών που μπορούν να αυτο-αποκαθίστανται και να συμβάλλουν σε μιας μορφής αυτο-καθαρισμό είναι ήδη πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εγκαταστάσεων της Air France στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Με τη χρήση επικάλυψης διοξειδίου του τιτανίου, διασπώνται τα μόρια των ατμοσφαιρικών ρύπων και το κτήριο παραμένει ολόλευκο παρά τη μεγάλη κυκλοφορία και τη ρύπανση που επιφέρει.
Κήποι και βιοκαύσιμα
Νέα σχέδια προβλέπουν κτήρια που θα εκμεταλλεύονται το διοξείδιο του άνθρακα για την ανάπτυξη ολόκληρων κήπων στις επιφάνειές τους που θα απελευθερώνουν στη συνέχεια οξυγόνο στο περιβάλλον. Η εξέλιξη της ίδιας ιδέας μπορεί να καταλήξει σε ανακύκλωση μέσω γεννητριών βιομάζας για τη δημιουργία βιοκαυσίμων. Στη Βομβάη, μεγάλη εταιρεία χρησιμοποιεί τις άλγες που καλλιεργούνται σε ειδικά διαμορφωμένους φράχτες στο εξωτερικό του κεντρικού κτηρίου της ως πρώτη ύλη για καλλυντικά.
Μια άλλη παράμετρος που συνυπολογίζεται, είναι σύγχρονα συστήματα τα οποία μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα κτηρίων όσον αφορά την αλληλεπίδρασή τους με άλλα για την εξοικονόμηση πόρων (ενέργειας, νερού) και την κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από κάθε τύπου «απόβλητά» τους (εκπομπές, ρύπους κ.λπ.).

πηγή:ecozhn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου