Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ραδόνιο, ο σιωπηλός δολοφόνος, άρρωστα κτίρια


 

Τι είναι το ραδόνιο;

Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο.

Είναι άοσμο, άγευστο και άχρωμο.

Είναι ένα ευγενές αέριο και βρίσκεται σε όλον τον κόσμο σε διάφορες συγκεντρώσεις.

Το ραδόνιο, απελευθερώνεται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου, που βρίσκεται στα πετρώματα και στο έδαφος.

Όταν το ραδόνιο απελευθερωθεί, διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων, και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα.


Πως εισέρχεται στα κτίρια; Το ραδόνιο εισέρχεται στα υφιστάμενα κτίρια από τις ρωγμές στο σκυρόδεμα, η από τις οπές που διανοίγονται στο σκυρόδεμα του δαπέδου η στους τείχους για να περάσουν οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων και της ύδρευσης και δεν έχουν σφραγιστεί κατάλληλα.

Αυτά συμβαίνουν σε χώρους που εφάπτονται με το έδαφος και όταν αυτοί οι χώροι δεν αερίζονται επαρκώς το ραδόνιο συσσωρεύεται και περνά στους χώρους διαβίωσης των κατοίκων.
  

Γιατί το ραδόνιο είναι επιβλαβές; Το ραδόνιο διασπάται και παράγει ραδιενεργά σωματίδια, τα σωματίδια αυτά με την εισπνοή εγκλωβίζονται στους ιστούς των πνευμόνων και με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε υψηλά επίπεδα ραδονίου, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Χρειάζονται πολλά χρόνια από την έκθεση σε ραδόνιο, πριν από την εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Όσο υψηλότερη είναι η έκθεση στο ραδόνιο, τόσο μεγαλύτερος και γρηγορότερος είναι ο κίνδυνος.

Ενδεικτικά όταν ζείτε σε χώρο με ραδόνιο ο κίνδυνος προσβολής με καρκίνο ισούται με τον κίνδυνο που διατρέχει ο καπνιστής που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα.

Αν είστε και καπνιστής, ε! τότε…



Τι προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβω; Σαν πρώτα και ανέξοδα μέτρα είναι η σχολαστική σφράγιση των ρωγμών και των οπών που φέρουν οι τοίχοι και τα δάπεδα και ο καλός εξαερισμός των χώρων.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι μέθοδοι για να μειωθεί το ραδόνιο στο σπίτι σας, όπως η αεριζόμενη θεμελίωση συνίσταται στη δημιουργία ενός δεύτερου δαπέδου πάνω από το δάπεδο του υπογείου με ενδιάμεσο κενό ή στην τοποθέτηση ειδικών πλαστικών τεμαχίων, που βοηθούν στην συγκέντρωση των ρύπων και την απομάκρυνσή τους εκτός οικοδομής (αεριζόμενα δάπεδα).

Μία άλλη λύση είναι και η δημιουργία ενός δικτύου φρεατίων που συνδέονται μεταξύ τους με πλαστικούς σωλήνες και οδηγούν το ραδόνιο εκτός οικοδομής.  


πηγή:www.texnikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου