Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Στο περίμενε... για τη νέα στέγη το 17ο Νηπιαγωγείο Βόλο

Στο περίμενε... για τη νέα στέγη το 17ο Νηπιαγωγείο Βόλου
Την τελική του μορφή έχει λάβει κατασκευαστικά το νέο σχολικό κτίριο και μάλιστα βιοκλιματικό, στη συνοικία Καραγάτς, το οποίο θα στεγάσει το 17ο Νηπιαγωγείο Βόλου, συστεγαζόμενο σήμερα με το 32ο Δημοτικό Σχολείο.
Ωστόσο, αν και ένας μόλις μήνας απομένει για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, το πρότυπο και σύγχρονο διδακτήριο δεν έχει παραδοθεί από τον εργολάβο στην Περιφέρεια και από την Περιφέρεια στο δήμο Βόλου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας του εξοπλισμού του.
Αιτία φαίνεται να αποτελούν οι οικονομικές εκκρεμότητες προς την κατασκευάστρια εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε το ποσό της συμπληρωματικής σύμβασης, ενώ υπολείπεται πρόσθετο κονδύλι για την αποπληρωμή του εργολάβου, για να ακολουθήσει η παράδοση του διδακτηρίου προς χρήση.

Σε μια προσπάθεια να τακτοποιηθούν έγκαιρα ζητήματα γύρω από τη λειτουργία σχολικών κτιρίων, η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα απευθύνθηκε από τις αρχές Ιουλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ζητώντας ενημέρωση για την ολοκλήρωση του 17ου Νηπιαγωγείου και τις λεπτομέρειες παραλαβής του από το δήμο, «προκειμένου να μεριμνήσουμε έγκαιρα για τη μεταστέγασή του από το χώρο του 32ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στο οποίο φιλοξενείται μέχρι σήμερα», όπως ανέφερε.
Το τοπίο, πάντως, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας παραμένει θολό και η Επιτροπή Παιδείας αναμένει ακόμη συγκεκριμένες απαντήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει το δικό της σχεδιασμό για τον εξοπλισμό του διδακτηρίου.
Σχολείο που θα φροντίζει το κλίμα...
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο. Το κτήριο αποτελείται από έναν όγκο, ο οποίος στην ουσία είναι κέλυφος για πέντε χώρους (κουκούλια), δύο αίθουσες εργασίας που μπορούν να ενώνονται, χώρος ανάπαυσης, γραφεία νηπιαγωγών και χώροι εξυπηρετήσεων.
Ο κοινός εσωτερικός χώρος όλων αυτών σχηματοποιεί την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την τραπεζαρία, ενώ στην καρδιά του κελύφους υπάρχει εσωτερικό αίθριο που λειτουργεί ως εσωτερική αυλή και αγωγός φυσικού φωτισμού και αερισμού.
Ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του κτηρίου συμπληρώνεται με το φυτεμένο δώμα εκτατικού τύπου και την έντονη φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο.
Στον αύλειο χώρο δημιουργήθηκαν θεματικοί χώροι αθλοπαιδιών, υπαίθριας διδασκαλίας, κήπου οικολογίας, διαμόρφωση εισόδου και ένας στεγασμένος χώρος.
Ο χώρος θα επιστρωθεί με γρασίδι, πατημένο χώμα και με κυβόλιθους. Περιμετρικά του κτηρίου προβλέπεται να δημιουργηθεί στοά – προστεγασμένος χώρος που εσωκλείεται από κατακόρυφες περσίδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκτόνωσης, κίνησης αλλά και στάσης όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.

πηγή: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ, Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου